KaartNederland
Alles over de kaart van Nederland

Kaart Leeuwarden

Leeuwarden staat zowel voor de gemeente als de stad Leeuwarden. Het is de hoofdstad van de provincie Friesland. Daarnaast is het de grootste van de zogenoemde elf steden. In het Fries wordt de stad dan ook aangeduid als Ljouwert. Wanneer je op de kaart van de stad bekijkt, zal je opvallen dat deze uit meerdere vlakken bestaat. Zo is er onder de stad, in het zuiden, nog een stukje dat bij de stad hoort, maar niet aaneengesloten is.

Plattegrond Leeuwarden

De plattegrond is verdeeld in diverse wijken. Dit zijn de Vegelinbuurt, Vrijheidswijk, Schieringen-Heechterp, Binnenstad en Zuiderplantage. Ten noorden en Noordwesten van Leeuwarden is te zien dat er verschillende parken liggen. Dit zijn de Prinstentuin, de Noorderplantage en het Westerpark. Door en om deze parken loopt de Wester Stadsgracht. Hier niet ver vandaan ligt het Princessehof. Dit was voorheen het stadspaleis. Nu doet het dienst als keramiekmuseum.

De kaart van Leeuwarden

Op de kaart is het niet te zien, maar sinds meerdere jaren in de centrumring eenrichtingsverkeer. Het doel hiervan was om de binnenstad meer autoluw te maken. Het station ligt een kleine tien minuten van het centrum. Vanaf het station loop je richting het noorden om in het centrum te geraken. Wanneer je – op de kaart – de weg naar het noorden volgt, zal je zien dat je een gracht bij de Willemskade over moet steken. Een paar meter verder en dan naar links ligt het Fries Museum en het Fries Verzetsmuseum. De meeste winkels zijn gelegen aan de straat Nieuwestad. Te midden van de winkels loopt de gracht.