KaartNederland
Alles over de kaart van Nederland

Kaart Utrecht

De meest centraal gelegen stad in Nederland is Utrecht. Dit is tegelijkertijd de benaming voor de provincie en de gemeente waarin deze stad ligt. Utrecht is tevens de hoofdstad van de gelijknamige provincie. Naast deze stad bestaat deze gemeente uit Utrecht, De Meern, Haarzuilens en Vleuten. De stad is tevens onderdeel van de Randstad en een centraal gelegen punt voor Spoorwegen, waterwegen en overige wegen. Dit maakt dat deze stad een toonaangevend en economische stad is, vooral op het gebied van diensten, zoals beurzen en conferenties. Deze worden veelal gehouden in de Jaarbeurs. Op de kaart zijn alle deze belangrijke wegen aangegeven. Wat is er nog meer aangegeven op deze kaart?

Plattegrond Utrecht

Op de plattegrond zijn alle belangrijke toeristische bezienswaardigheden, maar ook belangrijke gebouwen aangegeven. Een daarvan de Universiteit Utrecht, welke de een na grootste Nederlandse is. Deze ligt midden in de stad. Ook zijn de belangrijkste instanties rondom het treinspoor hier gevestigd. Dit zijn ProRail en de Nederlandse Spoorwegen. Daarnaast is Rabobank Nederland ook in de stad gevestigd. Op de kaart is te zien dat het Amsterdam-Rijnkanaal dwars door de stad loopt. In het westen ligt het project de Leidsche Rijn. Dit is het grootste nieuwproject dat Nederland heeft. Nieuwbouwwijken zullen in dit gebied gebouwd gaan worden.

Bezienswaardigheden op de plattegrond van Utrecht

Met name voor toeristen is het handig om een plattegrond bij de hand te hebben. Aan de hand hiervan kunnen alle hoogtepunten worden bezocht. Op de plattegrond is te zien dat het historische centrum voor een groot deel door een singel wordt omgeven. De Oude gracht en de Nieuwe gracht lopen van het zuiden naar het noorden. De stad kent een groot aantal aan rijksmonumenten en kerken. Een vijftal kerken zijn in een zogenoemd kerkenkruis gebouwd. Vlakbij de universiteit staat de Dom van Utrecht. Deze vormt het middelpunt van het kerkenkruis. In het noorden ligt de Janskerk, in het oosten de Pieterskerk en in het zuiden en westen de Mariakerk en voormalig Paulusabij. Deze is nu omgetoverd tot het Utrechts Archief. In het zuiden ligt het Centraal Museum en noordoostelijk van dit museum ligt het Spoorwegmuseum. Hier in de buurt zijn nog meer musea gevestigd.

Openbaar vervoer op de plattegrond van Utrecht

Het centrale station is Station Utrecht Centraal. Dit het belangrijkste spoorwegknooppunt dat Nederland heeft. Dit station heeft directe treinverbindingen met – op drie na – de provinciesteden. De uitzonderingen hierop zijn Middelburg, Lelystad en Haarlem. Vanaf het centrale station zijn vele belangrijke bezienswaardigheden te voet of met het openbaar vervoer – zoals de bus of de tram – te bereiken. Ten westen van het station vind je het centrum.

Maps Utrecht

Op de stadskaart zijn alle belangrijke adressen, autowegen en dergelijke vermeldt. Deze is opgesteld met behulp van Google Maps. Wanneer je via Maps de stad bekijkt, zie je dat deze aan drie kanten wordt omringd door autosnelwegen. In het oosten loopt de A27, in het zuiden de A12 en in het westen de A2. De belangrijkste verkeersknoopunten zijn Rijnsweerd, Lunetten en Oudenrijn. Ten westen van Rijsweerd begint de A28. In het noorden wordt de ringweg gesloten door de N230. Al deze voorgaande wegen vormen de Ring van Utrecht. De ring bevat evenals het oudste knooppunt van Nederland.

Buurten en stadsdelen Utrecht

De gemeente van Utrecht onderscheidt tien verschillende wijken. Deze zijn te vergelijken met zogenoemde stadsdelen. Dit zijn de Binnenstad, Oosten, Leidsche Rijn, West, Overvecht, Zuid, Noordoost, Zuidwest, Noordwest en Vleuten-De Meern. Deze wijken zijn weer verdeeld in buurten en subwijken. Daarnaast kent Utrecht diverse parken. Lepelenburg is een park die gelegen is in het midden van het centrum. Wanneer je op de kaart vanaf het centrum naar boven gaat, zie je dat het Griftpark is aangegeven met een groen gebied. Deze ligt in de buurt Tuinwijk-Oost. Ten westen van dit park ligt de Transwijk, welke eveneens een groen gedeelte is. Hierboven ligt Kanaleneiland. Dit is een subwijk die in het verleden als probleemwijk werd beschouwd.

Het centrum en de binnenstad van Utrecht

Het straatbeeld van het centrum wordt gevormd door onder andere de grachten, bruggen en bijbehorende terrasjes. Het centrum is gemakkelijk te bereiken vanaf het centraal station. Het centraal station is westelijk gelegen van het centrum. Door middel van een plattegrond of het volgen van de bordjes kun jij je weg naar het centrum vinden. Het grootste gedeelte aan winkelstraten is te vinden rondom het stadhuis. Ten westen van het centrum – bij het centraal station – ligt Hoog Catharijne. Dit is het station met een aangebouwd kantoren- en winkelcomplex. In het zuiden van de stad vind je de Woonboulevard Utrecht. Hier bevinden zich 63 winkels.

De kaart van Utrecht

Vanaf de waterlinieweg is Stadion Galgenwaard te zien. Dit is de thuisbasis van de voetbalclub FC Utrecht. In dit stadion spelen zij hun thuiswedstrijden. Andere opvallende elementen op de kaart zijn de (stads)poorten. Aan de Servetstraat is de Poort van het Bisschopshof gelegen. Ten westen van de Nieuwegracht bevindt zich de Hofpoort. Deze ligt tussen de Pausdam en de Paulusbrug in. De laatste is de Weeshuispoort. Deze is aan de Springweg gevestigd.

Hoe werkt de kaart van Utrecht

Op deze kaart is alle belangrijke informatie van de stad weergegeven. Alle geografische informatie staat op deze kaart. Een van de belangrijkste elementen is het centrum. Deze is gelegen in het midden van het centrum. Aan de hand van het kaart – en de straatnamen – kun je erachter komen waar jij je bevindt en hoe jij bij je eindbestemming komt. Op deze manier kun je alle bezienswaardigheden van de stad bezoeken.